Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

...

Οι φιλοΠΑΣΟΚικοί μας λένε ότι η ΝΔ κάνει ό,τι κάνει για τους "λαθρο-"μετανάστες γιατί δέχεται πιέσεις από τα άκρα των δεξιών της, από το ΛΑΟΣ δηλαδή. Κάποιοι βλέπουν πίσω από την αντιδραστικότητα των ΠΑΣΟΚικών ΜΜΕ (όμιλος Λαμπράκη κλπ) ένα παιχνίδι για να χτυπηθεί η ΝΔ, με το να την ωθήσουν στα πιο άκρα δεξιά και για να κερδίσει, στο τέλος, τους κεντρώους της το ΠΑΣΟΚ .
Αλλά ας δούμε από ποιο κοντά... κοιτάξτε τι προτείνει ο Παπανδρέου για το "μεταναστευτικό" (τονισμοί δικοί μου):
1 Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

2 Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και διεκδίκηση πόρων από την ΕΕ για την προστασία των κοινών συνόρων.

3 Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών- και ειδικότερα του πρωτοκόλλου με την Τουρκία για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.

4 Διαμόρφωση κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, με ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη.

5 Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου ή την επαναπροώθηση.

6 Κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, μεταξύ άλλων και μέσω της απόδοσης ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

7 Εφαρμογή πολιτικής για προσέλκυση εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχικές ή πάγιες ανάγκες και συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής από ένα υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

8 Ανασυγκρότηση των πόλεων με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών και προστασία των δικαιωμάτων τους.
Δεν διαφέρει σε κανένα σημείο από τις θέσεις του ΛΑΟΣ ή της ΝΔ. Σε κανένα όμως.
Δεν είναι τυχαίο:
Η φασιστοποίηση της κρατικής μηχανής είναι συστημική, και αυτό γιατί η κυριαρχία δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν στραφεί προς τον φασισμό. Δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί, κατά την φάση της "συρρίκνωσής" του καπιταλιστικού μέρους της κυριαρχίας, ο μηχανισμός κυριαρχίας θα αποχτά ολοένα και λιγότερους "υποστηρικτές" και περισσότερους "εχθρούς". Γιατί, κατά την φάση της κρίσης του καπιταλισμού, για να μπορέσει να επιβιώσει η κυριαρχία θα πρέπει να επιβληθεί, όχι με οικονομικούς όρους, αλλά με όρους αρβύλας. Αν μέχρι τώρα μπορούσε να λειτουργήσει με όρους αγοράς, τώρα η κυριαρχία του θα βασίζεται στο ατσάλινο μπράτσο του μπατσοστρατού.

Η φασιστοποίηση* θα γίνει από όλο το φάσμα του καθεστωτικού πολιτικού ουράνιου τόξου. Όποιος νιώθει ελπίδες για τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει να δει στις χθεσινές ειδήσεις του ΜΕΓΚΑ τον Χρυσοχοϊδη (και τον Μαρκογιαννάκη, που πραγματικά ο ένας προσπαθούσε να είναι πιο φασίστας από τον άλλο), για να συνειδητοποιήσει ότι οι καιροί της "μεταπολιτευτικής δημοκρατίας" έχουν περάσει. Ότι ο καθεστωτικός "σοσιαλισμός" είναι το ίδιο επικίνδυνος με την καθεστωτική "κέντρο-"δεξιά.
Ένα είναι δεδομένο: όταν ένα σύστημα είναι σε παρακμή, οι κρατούντες κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία. Κάνουν τα πάντα με οποιοδήποτε κόστος (φυσικά, το κόστος είναι των ανθρώπων των "κατώτερων" τάξεων).
Το ερώτημα είναι, όλοι εμείς πώς αντιδρούμε σε όλες αυτές τις πολιτικές κινήσεις; Όταν θα αλλάξει σελίδα η ιστορία , τι θα έχουμε να λέμε; Ότι πολεμήσαμε τον νεο-φασισμό των αρχών του 21ου αιώνα, ή θα μας κατηγορούνε, τα παιδιά του μέλλοντος, ως νεο-δωσίλογους (ακούσια ή εκούσια);
---------
* Η έννοια του φασισμού έχει περάσει πολλές φάσεις. Κάποια στιγμή είχε καταντήσει να εννοείται ως φασισμός οτιδήποτε αντιδραστικό, μικρό ή μεγάλο. Με τις τελευταίες εξελίξεις, ο όρος θα πρέπει να ξαναπάρει τον ιστορικό και κοινωνικό του νόημα: ανελευθερία, καταπίεση και θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου