Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Μπαμ μπουμ... μπου.

Δύο μέρες τώρα, στα κεντρικά δελτία προπαγάνδας, κυριαρχεί σχεδόν αποκλειστικά το θέμα της "τρομοκρατίας".
Εμείς ως δύσπιστοι και καχύποπτοι σε όλα όσα μας δείχνουν τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιστεκόμαστε και να κάνουμε τις ανάλογες σκέψεις πάνω σε τέτοιου είδους θέματα.
----
Το λεξιλόγιο: τρομοκρατία, ασφάλεια, κοινωνία, αστυνομία, κράτος, κουκουλοφόροι, Δεκέμβρης, αντιεξουσιαστές, αίμα, κύκλος, όπλα και θάνατος.
Οι εικόνες: τόπος του εγκλήματος, περίοικοι, αστυνομικοί σε ειδικές στολές, αναπαράσταση των γεγονότων, όπλα, μολότωφ, πλάνα από την εξέγερση του Δεκέμβρη και ο Σόμπολος.
Μουσική: Μορικόνε.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Στόχος των ρεπορτάζ:
1α) ταύτιση του σώματος του νεκρού μπάτσου με την κοινωνία,
1β) ταύτιση των μπάτσων με τα μεσαία και χαμηλά στρώματα
2) ταύτιση της εξέγερσης του Δεκέμβρη με την τρομοκρατία,
3) μετάδοση της ανασφάλειας των αφεντικών προς την "κοινωνία",
4) παρουσίαση του κράτους ως προστάτη της κοινωνίας
5) ταύτιση του κράτους με την κοινωνία και
6) θυσία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον βωμό της ασφάλειας.

Ο περασμένος Δεκέμβρης ήταν μια μεγάλη, πολύ μεγάλη, κοινωνική εξέγερση που ανησύχησε σε παγκόσμιο επίπεδο τα αφεντικά. Η εξέγερση του Δεκέμβρη είχε σαν χαρακτηριστικό ότι, ενώ ήταν ένα ξέσπασμα οργής για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ήταν, επίσης, μια πρώιμη και διαισθητική αντίδραση στην οικονομική κρίση. Όλοι τότε φοβήθηκαν την μετάδοση της εξέγερσης και σε άλλες χώρες.
Εδώ οι ντόπιοι προπαγανδιστές, χωρίς να χάσουν χρόνο ταύτισαν την εξέγερση με 500 "κουκουλοφόρους" που καίνε την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας που στρέφονται ενάντια και απειλούν την "κοινωνία". Χωρίς να χάσουν χρόνο έβαλαν σε λειτουργία όλους τους ιδεολογικό-ψυχολογικούς μηχανισμούς ανασφάλειας και κατ' επέκταση της αναζήτησης ασφάλειας. Κρατικής ασφάλειας. Αυτά στο επίπεδο του τηλεοπτικού θεάματος.
Επειδή όμως η εξέγερση είχε μεγάλη διάρκεια αλλά και μεγάλη ένταση και επειδή ο κόσμος που συμμετείχε δεν λάμβανε υπόψη όσα λέγανε στα ΜΜΕ, ο κρατικός μηχανισμός για να καταπολεμήσει την εξέγερση έβαλε σε λειτουργία έναν άλλο μηχανισμό: την τρομοκρατία.
Ενόσω η εξέγερση κρατούσε γερά, έγιναν τα πρώτα τρομοκρατικά χτυπήματα. Από ποιους, σε ποιον και πού; Από "επαναστάτες", προς το κράτος-αστυνομία και σε σημεία νευραλγικά για την εξέγερση (Εξάρχεια, πανεπιστημιακούς χώρους κλπ). Το να ωθηθεί η εξέγερση στο επίπεδο των όπλων, μόνο ένας μπορούσε να οφελειθεί: το ένοπλο κράτος. Παράλληλα βέβαια με αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, γινόντουσαν και διάφορα άλλα από το παρακράτος: σπασίματα, φωτιές, πλιάτσικα, ληστείες, πυροβολισμοί κλπ κλπ.
----
Αυτές τις μέρες, μετά από τα πογκρόμ και τα φασιστικά χτυπήματα ενάντια σε ανθρώπους (αυτούς που αποκαλούν λαθρομετανάστες) και εν όψει των γενικών εκκαθαρίσεων (σε καταλήψεις, πολιτικούς ανατρεπτικούς χώρους κλπ) έγινε εκ νέου ένα τρομοκρατικό χτύπημα για να προετοιμάσει ιδεολογικά και επιχειρησιακά τις επιθέσεις.

Εν ολίγοις, ο νέος κύκλος τρομοκρατίας είναι μια καθαρή κρατική υπόθεση. Το κράτος τον ξεκίνησε έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: εν όψει μεγάλων κοινωνικών καταπιέσεων και κοινωνικών αντιστάσεων/εξεγέρσεων, κάνει σαφές ότι δεν θα διαπραγματευτεί τα θέματα της τάξης. Προέχει η διατήρηση της τάξης και η τάξη είναι συγκεκριμένη και αφορά στη διατήρηση της υπάρχουσας και κρατούσας πολιτικο-οικονομικής κατάστασης. Κινήσεις για την ανατροπή αυτής θα θεωρηθούν ως εχθρικές και ως εκ τούτου θα δίνεται η κατάλληλη απάντηση: καταστολή.
Η άρση των κοινωνικών ελευθεριών κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος: όποια κίνηση δεν αρέσει στους κρατούντες θα θεωρείται απειλητική και θα διώκεται εκ των προτέρων.

Οι σφαίρες των μπάτσων ενάντια στους μπάτσους έναν έχουν στόχο: Εμάς. Εμάς που θα αντισταθούμε στην καταπίεση, στην ανελευθερία και στην ανισότητα.

Όσοι και όσες ζητούν μια νέα-χούντα, ή θεωρούν ότι η πολλή δημοκρατία μας έβλαψε,κλπ, θα πρέπει να έχουν ένα πράμα στο μυαλό τους: η καταπίεση είναι θέαμα όσο συμβαίνει αλλού και σε άλλους... αλλά σε λίγο καιρό το αλλού θα είναι εδώ και το σε άλλους θα είναι σε εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου