Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

...

Μας αρέσει η kathimerini.gr γιατί σε αυτή διαβάζουμε απόψεις που εκφράζουν ρητά τις προσδοκίες του καθεστώτος. Μεταξύ των πολλών απόψεων είναι και αυτή του Παπαχελά (για παράδειγμα εδώ), που ούτε λίγο ούτε πολύ, απευθύνεται στο κράτος να εφαρμόσει αυτό που, μονομερώς, κατέχει: την νομιμότητα της χρήση βίας.

Η νομιμότητα της χρήσης βίας, δηλαδή οι αμέτρητες "σιωπηρές" δολοφονίες, οι αμέτρητες φυλακίσεις, οι αμέτρητες εκβιάσεις, οι αμέτρητες βίες μικρής ή μεγαλύτερης εντασης... των κρατικών οργάνων σε όλους όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποτελούν τους αποδοχείς αυτής της βίας, πηγάζει από την κοινωνική συναίνεση κατά την διάρκεια της "κοινωνικής ειρήνης": δηλαδή όσο δεν υπάρχει μαζική και συντονισμένη αντίδραση, η μη-αντίδραση λαμβάνεται ως συναίνεση και άρα σαν νομιμοποίηση.

Όταν διαταράσσεται όμως η "κοινωνική ειρήνη", όταν οι αντιδράσεις γίνονται μαζικές και συντονισμένες και απονομιμοποιείται η εξουσία, προβάλει η αυτοαναφορικότητα της κρατικής βίας: εκεί που πριν, η άσκησή της, φαινομενικά, ήταν νομιμοποιημένη, κατά την διάρκεια των μαζικών αντιδράσεων η βία εμφανίζεται να ασκείται για να διατηρήσει την νομιμότητά της. Και από την στιγμή που η νομιμότητα της χρήσης βίας εκφράζει και τη νομιμότητα του συστήματος, το σύστημα καθορίζεται από την εφαρμογή της βίας.
Με άλλα λόγια η νομιμότητα του κρατικού συστήματος είναι η νομιμότητα της άσκησης βίας που το ίδιο νομιμοποιεί.

Μετά από τόσους διαλόγους που έχει διεξάγει το καθεστώς με τους κοινωνικούς εταίρους , έχει φανεί τελικά ότι ο μόνος διάλογος είναι η βία του καθεστώτος . Οπότε η μόνη συμμετοχή σε έναν τέτοιο διάλογο είναι αντίδραση στη βία με βία.


Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια διαφοροποίηση των τύπων βίας. Θεωρούμε ότι η κοινωνική κινηματική βία, που στοχεύει στην αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, εκφρασμένων θεσμικά, νομικά, δικαιϊκά κλπ. για να δημιουργήσει συνθήκες όσο το δυνατόν "περισσότερης ισότητας" ή "περισσότερης ελευθερίας" είναι βία πολιτική που ασκείται στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων με επιθέσεις σε νόμους, θεσμούς, νοοτροπίες, τάσεις, δυνάμεις κλπ.
Η καθεστωτική βία, αντιθέτως, που είναι εξορισμού πολιτική, στοχεύει στην φυσική εξόντωση αυτών που συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα, ασκώντας ωμή βία: φυλακίσεις, δολοφονίες, εξορίες κλπ κλπ. Είναι μια βία που ασκείται σε ανθρώπους, δηλαδή στα σώματά τους. Είναι άστοχη οποιαδήποτε ταύτιση αυτών των δύο μορφών βίας.

Οπότε:
Άλλη η βία των μαζικών κινητοποιήσεων και άλλη η βία του καθεστώτος.

Άλλη η βία που καλούν τα διάφορα γκρουπούσκουλα από τα κάτω και άλλη η βία που καλούν τα διάφορα γκρουπούσκουλα από τα πάνω.

Άλλη η βία που προέρχεται από τις δυνάμεις για την ισότητα και την ελευθερία και άλλη η βία που προέρχεται από τις δυνάμεις της καταστολής και της κυριαρχίας.

------

Η συμπύκνωση του καλέσματος του φαιού Παπαχελά θεωρούμε ότι εκφράζεται στο κομμάτι αυτό:
Αυτό το άγχος, ενός θύματος στους δρόμους, είχε επανειλημμένα παγώσει τις κυβερνήσεις Καραμανλή και εμπόδιζε την αστυνομία να κάνει αυτό που το Σύνταγμα ορίζει ως καθήκον της. Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση φοβόταν να ανοίξει την Πανεπιστημίου με τη χρήση αστυνομικής δύναμης για να μη σημειωθούν τραυματισμοί.
Ο Παπαχελάς είναι αυτός που μαζί με την παρέα του (Μάνος και Ανδριανόπουλος) τον Δεκέμβρη του 2008 καλούσαν να βγουν τα τανκς στους δρόμους για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη.

Αλλά επειδή μάλλον τα τανκς παραπέμπουν στην Χούντα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου... που γύρω από αυτή την εξέγερση η μεταπολίτευση δημιούργησε τους μύθους της, η τακτική που θα ήθελαν να ακολουθηθεί είναι αυτή της πρόληψης (εδώ), κρατώντας όσους περισσότερους δυνατόν μεταπολιτευτικούς μύθους ανέπαφους.
Αλλά το ζήτημα είναι: πως είναι δυνατή η προληπτική καταστολή της επερχόμενης κοινωνικής εξέγερσης; Είναι ένα ζήτημα με πρακτικές κυρίως αδυναμίες. Οπότε μάλλον η μόνη λύση θα είναι αυτή του Παπαχελά: για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν θα πρέπει να κοντοσταθεί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός (η και πολλών) θύματος.

Ζήτω η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... ζήτωωωωωωω!!!
Ζήτω η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... ζήτωωωωωωω!!!
Ζήτω η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... ζήτωωωωωωω!!!

Πύρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου