Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ανθρώπινοι Κλώνοι...

Ο ελληνισμός διαπρέπει!!! "Κύπριος αδερφός" προχώρησε σε εμφύτευση 11 κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων σε μήτρα εθελοντριών γυναικών. Το άρθρο εδώ. Για τον επιστήμονα εδώ.

Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία.
Ένα: το πείραμα έγινε μυστικά. Δύο: κανένα έμβρυο δεν επιβίωσε.

Ένα. Το πείραμα έγινε μυστικά με την έννοια ότι έγινε σε κάποια χώρα όπου δεν απαγορεύεται ένας τέτοιος πειραματισμός. Ξέρουμε ότι στις "αναπτυγμένες" δυτικές κοινωνίες ο πειραματισμός με οιονδήποτε τρόπο πάνω σε ανθρώπινο εμβρυακό υλικό απαγορεύεται δια νόμου. Ανεξάρτητα αν οι δυτικές κοινωνίες αποτελούν ένα μεγάλο πείραμα in vivo, αυτές καθεαυτές (δες χημικά τροφίμων, ακτινοβολία τηλεπικοινωνιών κλπ). Ξέρουμε επίσης ότι έχουν ιδρυθεί ένα σωρό συμβούλια και πανεπιστημιακές έδρες που έχουν πάρει τον ρόλο του Βιοηθικού υπερασπιστή. Αυτά/ες εξετάζουν, από επιστημονικό-κοινωνική έως θεολογική άποψη, το κατά πόσο είναι σωστό να βιοτεχνολογεί κανείς πάνω στους ανθρώπους. Μέχρι τώρα έχει ανοιχτεί αρκετά μεγάλη κουβέντα. Για κάποιους όμως αυτή η κουβέντα είναι κούφια γιατί ξέρουν εκ των προτέρων την απάντηση πάνω στα ηθικά ερωτήματα: η επιστήμη δικαιούται να πειραματίζεται με όλου και με όλα, ακόμα και με τον ίδιο τον θεό (αν θυμάστε το όνομα της CERN "το πείραμα του Θεού"). Να όμως που αυτοί όλοι οι βιοηθικο-συζητητές είναι εμπόδιο για όσους θέλουν να παίξουν με τα ανθρώπινα εμβρυακά κύτταρα. Και για να αποφύγει ο τρελο-επιστήμονας όλους αυτούς τους πουριτανούς βιοηθικολόγους μαζεύει τα μπογαλάκια του (το εργαστήριό του δηλαδή) και μετακομίζει σε χώρες όπου εκεί οι άνθρωποι απασχολούνται με "υποδεέστερα" θέματα (πχ με την επιβίωση) και δεν νομοθετούν για πράγματα που τους είναι χρονικά πολύ μακρινά στο μέλλον (πρώτα θα κάνουν κανένα αποχετευτικό έργο και μετά κάποιο βιοτεχνολογικό εργαστήρι- χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και ότι και η πιο φτωχή χώρα έχει τους πλούσιους οι οποίοι μπορεί να αναζητάνε επιστημονικά hi-end-λίκια, αυτοί όμως θα έσβηναν την δίψα τους για βιοτεχνολογία επισκεπτόμενοι κάποιο εργαστήρι στο Λονδίνο...).
Αλλά ευτυχώς για μερικούς υπάρχουν γωνιές του κόσμου που μπορούν να πραχτούν τέτοια (και άλλα πολλά) πράματα.
Αλλά γιατί να κάνει κάποιος τόσον κόπο για μετακομίσεις;
Υποθέτω ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας ωθείτε από δύο δυνάμεις. Η μία είναι να προλάβει να γίνει πρωτοπόρος σε μια, κατά τα φαινόμενα, (τα ήδη ιδεολογικά φαινόμενα) μεγάλη αγορά. Στον καπιταλισμό άλλωστε αυτοί που μπαίνουν από τους πρώτους σε μια νέα αγορά, κάποια στιγμή γίνονται μεγιστάνες. Φανταστείτε πόσοι πλουσιο-εγωιστές θα θέλουν έναν κλώνο τους, πόσοι περίεργοι θα θέλουν ένα παιδί σαν τον Μπραντ Πιτ (τυχαίο το όνομα) ή πόσοι θα θέλουν παιδιά απαλλαγμένα από ασθένειες, κουσούρια και στοιχεία που να καταδεικνύουν μια κάποια κατωτερότητα... μάλλον θα είναι πολλοί.. άρα και η αγορά θα είναι τεράστια . Να μην μιλήσουμε για τις παραγγελίες του κράτους: κόψε για φέτος 20.000 ρομποκόπ, ή κόψε 10.000 γραμματείς και άλλα τέτοια ευφάνταστα πράματα.
Η δεύτερη δύναμη που τον ωθεί φαντάζομαι είναι η ματαιοδοξία. Η ματαιοδοξία να μείνει στην ιστορία: ο πρώτος άνθρωπος που κλωνοποίησε ανθρώπους. Σε 50 χρόνια από τώρα θα τον διδάσκουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.
Βέβαια, εικάζω ότι η πρώτη δύναμη είναι ισχυρότερη από την δεύτερη.

Δύο. Κανένα έμβρυο δεν επιβίωσε.
Αυτό αρχικά μας δείχνει ότι η επιστήμη και η τεχνοεπιστήμη βαδίζουν τελείως στα τυφλά. Ρίχνουν πέτρες στο σκοτάδι και όποιον πετύχουν. Η μεθοδολογία τους: Δοκιμάζοντας πας στην γνώση (αντίστοιχο με το ρωτώντας πας στην πόλη).
Αλλά αυτό που με ανησυχεί σε αυτό το σημείο είναι ότι οι άνθρωποι (οι κλωνο-άνθρωποι) που θα κληθούν να υποφέρουν μέχρι η τεχνοεπιστήμη να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα είναι πολλοί. Σήμερα δεν επιβίωσαν τα έμβρυα. Αύριο θα λένε πως ενώ η κυοφορία ήταν επιτυχημένη δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν τα γεννημένα βρέφη. Αργότερα που θα έχει συσσωρευτεί αρκετή γνώση η αποτυχία μπορεί να έρχεται στην εφηβεία. Φανταστείτε να έχετε γεννηθεί το 2100 να είστε έφηβος και να σας λένε: δυστυχώς θα πεθάνεις γιατί η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε πάνω σου είχε ένα λανθασμένο βήμα... γιατί τελικά αποδείχτηκε ότι τα μεριστωματικά κύτταρα που παίρνονται από το δέρμα δεν είναι καλά και τελικά από τα κωλομέρια είναι τα κατάλληλα. Αν αναλογιστούμε την βιασύνη της επιστήμης να έχει αποτελέσματα που να έχουν εμπορική αξία, ο κίνδυνος να δούμε μαζικές αποσύρσεις αποτυχημένων κλωνο-ανθρώπων, θα είναι μεγάλος.


Το δεδομένο πάντως είναι ένα: ο επόμενος (αν υπάρξει) κρατικός-κοινωνικός ολοκληρωτισμός θα περάσει αναγκαστικά από την βιοτεχνολογία. Οι άνθρωποι του συστήματος δεν θα πρέπει απλώς να σκέφτομαι κάπως, θα πρέπει να είναι και κάπως. Ο καταμερισμός της εργασίας θα γίνει μέσω του καταμερισμού των επιλεγμένων δυνατοτήτων του καθένα.


Άλλωστε η βιοτεχνολογία είναι ένας επιπλέον υλικός έλεγχος της ίδιας της ζωής. Και όποιος ελέγχει την ζωή κυριαρχεί σχεδόν απόλυτα πάνω στα όντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου