Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Υγεία και Μετανάστες

Η kathimerini.gr (εδώ, εδώ και εδώ) με ύφος Dickens ή Steinbeck ή Hugo μάς περιγράφει την κατάσταση των "αθλίων", δηλαδή την κατάσταση των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Η διαφορά βέβαια με τον Dickens και τους άλλους κλασικούς είναι ότι ενώ αυτοί περιέγραφαν όλα αυτά για να αναδείξουν την τραγικότητα των συνθηκών διαβίωσης των εκτοπισμένων από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού ανθρώπων από τις εστίες τους, η kathimerini.gr περιγράφει για να παράξει ρατσισμό.
Θέτει τους μετανάστες ως δημιουργούς δημοσιοϋγειονομικού προβλήματος. Δημιουργούς κατσαρίδων, ποντικιών δυσοσμίας... μάλλον μέρος αυτού του σκηνικού: οι χώροι είναι γεμάτοι κατσαρίδες, ποντίκια, δυσοσμία, μετανάστες και πάσης φύσεως κακά και μολυντικά πράγματα. Από φυσικής αλλά και από αισθητικής απόψεως. Το ιστορικό κέντρο των Αθηναίων έχει λερώσει. Φέρτε την σκούπα να σκουπίσουμε.
Ουδείς ο λόγος για το τί ωθεί τους ανθρώπους αρχικά να μεταναστεύσουν και εν συνεχεία να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες. Κάποιοι θα προλάβουν να σκεφτούν: είναι ο πολιτισμός τους τέτοιος. Ναι σίγουρα. Όπως τυγχάνει πάντα, όλων των μεταναστών οι πολιτισμοί να είναι υποδεέστεροι.
Το θέμα μάλλον είναι αλλού. Οι πρώτοι που θα χτυπηθούν από τον ταξικό πόλεμο είναι οι μετανάστες. Και θα αντιδράσουν (ήδη το κάνουν). Η ιδεολογία του ότι είναι σκουπίδια, κατσαρίδες και τα τοιαύτα θα βοηθήσει στην καταστολή τους, στην απέλασή τους και στων άλλων τέτοιων ανθρωπιστικών πράξεων. Φυσικά με την συναίνεση της κοινωνίας. Όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία δεν μπορεί παρά να κινδυνεύει όλη η κοινωνία.
Μετά βέβαια την σειρά θα την πάρουν και οι ντόπιοι προλετάριοι και μικροαστοί... γιατί τα αφεντικά ξέρουν από πατρίδες μόνο όταν είναι να συσπειρώσουν την μάζα για το συμφέρον τους. Αλλά, από την άλλη, ξέρουν, και πολύ καλά μάλιστα, να στρέφουν την μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Είναι μανούλες σε αυτό, βέβαια με την βοήθεια των τηλεαστέρων ειδησεοπαρουσιαστών και αναλυτών.

...αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη στους μετανάστες αμφιβάλω να υπάρξει και προς τα ντόπια σκουπίδια που θα δημιουργηθούν σε μερικά χρόνια. Καταλήγω: σώζοντας τον κώλο των άλλων "αθλίων" υπάρχει πιθανότητα να σώσουμε και τον δικό μας άθλιο κώλο.
Και πως σώζονται οι κώλοι των άλλων; Αυτό προτιμώ να το κουβεντιάσουμε στον δρόμο.

1 σχόλιο: