Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Πρετεντέριδες

Γιάννης Πρετεντέρης

Το "τέρας" αυτό της δημοσιογραφίας με αφήνει κάθε φορά κατάπληκτο. Κατάπληκτο, αφενός που "αναρωτιέται" και αφετέρου που "δεν κατανοεί πράματα".
Λυπάμαι, λοιπόν, αλλά δεν κατανοώ γιατί τα «παιδιά» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα θα έπρεπε να είναι γενικώς απεγνωσμένα, απελπισμένα ή οργισμένα.
Τι από όλα "δεν κατανοεί"; Κι αν δεν κατανοεί, τότε γιατί δεν ρωτάει κάποιον να του εξηγήσει; Γιατί δεν συνδιαλέγεται τότε, για να πάρει (αν υπάρχουν) κάποιες απαντήσεις; Ή στην τελική, γιατί δεν διαβάζει όσα γράφει ο ίδιος, στο ίδιο κείμενο, λίγο παρακάτω.
Η χώρα που τους παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παραλάβαμε από τους γονείς μας αλλά επειδή πολύ απέχει από τη χώρα των ονείρων μας, στο χέρι τους είναι να την κάνουν ακόμη καλύτερη.
Αυτά τα λέει το ίδιο "τέρας" που δεν κατανοεί γιατί τα "παιδιά" στην Ελλάδα πρέπει να είναι οργισμένα. Τα λέει το "τέρας" που με νύχια και με δόντια, με όλα τα μέσα και όλες τις μεθόδους προσπαθεί να πείσει ότι το μόνο που αξίζει είναι αυτό το σύστημα (που αποφεύγει να μας πει όμως, είναι καλύτερη ή χειρότερη τώρα η χώρα από την χώρα που παρέλαβαν;) Παντιοτρόπως προσπαθεί να μας πει ότι:
οι ατέλειες της δημοκρατίας μας γίνονται αφορμή όχι για τη βελτίωση της δημοκρατίας αλλά για την αμφισβήτησή της. Ο συμψηφισμός γίνεται πάντοτε προς τα κάτω και η ισοπέδωση εξελίσσεται σε κατεδάφιση.

δηλαδή, πως κάθε προσπάθεια αλλαγής είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Γιατί; Προφανώς γιατί.
Τεχνιοτρόπως, αυτή η φράση δημιουργεί κίνηση. Μάλλον ακινησία. Υπό τον φόβο της οπισθοδρόμησης, προβαλλεται η ακινησία. Πως το λένε αυτό; Μήπως, συντήρηση;

Επίσης:

Το ερώτημα μου, όμως, είναι απλό: τους το καταστήσαμε απολύτως σαφές; Τους αναθέσαμε την ευθύνη του μέλλοντός τους; Τους διδάξαμε ότι η ζωή είναι στα χέρια τους; ΄Η μήπως τα απαλλάξαμε προκαταβολικά και οικοδομήσαμε πάνω στην απόρριψη της ζωής το άλλοθι για τα δικά μας λάθη και τις δικές μας αποτυχίες;
Πάλι ο ίδιος εγωισμός. Ακόμα και στην ήττα, υπεύθυνοι είναι Αυτοί, οι "Μεγάλοι". Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να πεπραχτεί, μεσολαβούνται από τους ίδιους. Ακόμα και η απουσία τους είναι υπεύθυνη.

Δεν καταλάβανε κάτι οι κάθε είδους πρετεντέριδες. Ο κόσμος και κυρίως οι νέες γεννιές δεν είναι του χεριού τους. Μπορεί η δικιά τους γεννιά να κρέμεται από τα χίλια και την πένα τους, η δικιά μας γεννιά και η γεννιά των νέων τώρα τους "κατανόησε". Κατανόησε την σκιά που δημιουργεί το "τέρας". Κατανόησε τον προβολέα που δημιουργεί την σκιά. Κατανόησε. Και κατανόησε γιατί πλέον έχει στα χέρια έναν προβολέα. Και ως γνωστόν στους φωτιστές: με δύο προβολείς εξαφανίζεις την σκιά.


Για το τέλος:
Και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο Σαίξπηρ τα έχει πει περίπου όλα...
...και όσα δεν είπε ο Σαιξπηρ...;

Θα τα λέμε συχνότερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου