Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Οικονομία και προστατευτισμός

Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά περί προστατευτισμού και πόσο κακός είναι για την οικονομία. Προστατευτισμός όμως πάντα υπήρχε (κεκαλυμμένος). Δείτε τις επιθέσεις του νεο-φιλελευθερισμού τα τελευταία χρόνια: δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλα αυτά χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές-κρατικές κινήσεις που να ευνοούν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Και λέω κεκαλυμμένος γιατί δεν είχε σαφή στόχο: ήταν υπέρ γενικά του κεφαλαίου με αόριστο τρόπο. Τότε τι φοβούνται από τον προστατευτισμό; Λέτε να φοβούνται το ότι θα "βρωμίσουν" την ιδεολογία τους με "σοσιαλιστικές κορώνες";
Ο νέος αυτός φόβος περί προστατευτισμού έχει αλλού τον πυρήνα του: στον ανταγωνισμό των εθνών-κρατών και των εθνικών κεφαλαίων. Η εμφάνιση πάλι της λειτουργίας των δομών αυτών θα απο-ιδεολογικοποιήσει την αόρατη χείρα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου που ως ιδεολογία έχει ως εξής: η δράση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου είναι πιο δυνατή από κάθε έθνος-κράτος που προσπαθεί να του σταθεί εμπόδιο. Θα αποδυθεί η ιδεολογία της ανεμπόδιστης επέκτασης της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου και θα θέσει πάλι τον κοινωνικό ανταγωνισμό στα όρια των επικρατειών των εθνών-κρατών... και εν συνεχεία στα εθνικά και ντόπια αφεντικά. Ο κοινωνικός ανταγωνισμός θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο άλλη δυναμική... θα γίνει πιο τοπικός, πιο συγκεκριμένος. Επικίνδυνο για τέτοιες εποχές (για τα αφεντικά επικίνδυνο).
------
Πέρα το ότι ένας εμφανής προστατευτισμός θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε οικονομικούς (εθνικούς) πολέμους, ίσως όμως οδηγήσει και σε εθνικούς στρατιωτικούς πολέμους. ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου