Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχουν διέξοδοι από την κρίση;

Του Τακη Σ. Παππα (εδώ)

Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974;
Ή ίσως την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού; Αλλά δεν έχει και τόση σημασία: γιατί το ζήτημα είναι ότι η κρίση υπάρχει και είναι μεγάλη... και είναι και παγκόσμια.
Υπάρχει πανικός, όλοι προσπαθούν να βρουν την Λύση, άλλοι σε "εθνικό", άλλοι σε "παγκόσμιο" επίπεδο.
Ο κύριος Παππάς, προσπαθεί να βρει την λύση που θα δώσει την τοπική Λύση... και ψάχνει μεταξύ τριών (τριών ή ενός παραλλαγμένου τρόπου) τρόπων.
1) Χαρισματικός Ηγέτης
2) Κυβέρνηση συνεργασίας
3) Κυβέρνηση συμμαχίας (!)

Παρεμπιπτόντως ο κ.Παππάς διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προφανώς διδάσκει τέτοια πράματα. Προφανώς ο ορίζοντας της πολιτικής του σκέψης κινείται ανάμεσα μόνο στα όρια της κοινοβουλευτικής δημοκρατικοφανής διακυβέρνησης. Προφανώς παραμερίζει όλη την "ιστορία της πολιτικής σκέψης", όλη την πολιτική φιλοσοφία, όλους τους πολιτικούς αναλυτές, όλα τα ιστορικά πολιτικά προτάγματα. Προφανώς το κάνει είτε γιατί αγνοεί, αδιαφορεί είτε γιατί στην "καθημερινή" τί άλλο να γράψει κανείς χωρίς να τον πάρει με τις κλωτσιές ο Παπαχελάς.
Αναρωτήθηκε ο κ.Παππάς ότι η κρίση είναι προτίστως οικονομική; Αναρωτήθηκε ο κ.Παππάς ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε.; Αναρωτ'ηθηκε ο κ.Παππάς ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χαράζει πολιτική απλώς αποτελεί την βιτρίνα του συστήματος; Αναρωτήθηκε ο κ. Παππάς ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, αυτής της ισχυρής χώρας, είναι ένα πλήθος ηθοποιών και καραγκιόζιδων που αποτελούν το θέαμα που ρίχνει στάχτη στα μάτια του "λαού";
Η λίστα των ερωτημάτων είναι τεράστια. Δεν θα επεκταθώ...
Απλώς το σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι: η κρίση επιδέχεται και επιττάσσει ριζοσπαστικές λύσεις. Λύσεις κοινωνικές. Λύσεις αμεσο-δημοκρατίας και εργατικής αυτοοργάνωσης. Λύσεις όπως "των ελαχίστων διαφορών" μεταξύ των ανθρώπων.
Συστήματα όπως ο καπιταλισμός και επικίνδυνα είναι αλλά και "ανορθολογικά". Δοκιμάστηκε, προσέφερε όσα ήταν να προσφέρει και τώρα ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί. Να περάσει στην ιστορία. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια λύση: και η λύση, ίσως, είναι μια άλλη Γαλλική Επανάσταση...

Κάποιοι Γερμανοί αναλυτές λένε: Όταν ο καπιταλισμός αγγίζει τα όριά του, τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου