Σε εφαρμογή το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών
Αναρωτιέμαι, τι σχέση έχει η απόσυρση κλιματιστικών με την πράσινη ενέργεια. Και αναρωτιέμαι για δύο συγκεκριμένους λόγους: α) η αναβάθμιση τεχνολογίας στα κλιματιστικά δεν εντάσσεται πουθενά αλλού παρά μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας β) τα κλιματιστικά λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ασχέτως αν αυτό προέρχεται από «πράσινες» τεχνολογίες, από λιθάνθρακα ή πυρηνικά, ή ακόμα και από την χειροκίνητη ηλεκτροπαραγωγή (βάλτε έναν δούλο να γυρνάει μια ηλεκτρογεννήτρια και θα έχετε ρεύμα!).
Κατά το α) η εξοικονόμηση ενέργειας δεν έχει καμιά σχέση με την πράσινη ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απλώς μια προσπάθεια «καλύτερης οικονομικής αξιοποίησης» της ίδιας της ενέργειας (ανεξάρτητα από την πηγή της), με την αύξηση των συντελεστών λειτουργίας των μηχανών ή αλλιώς την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Έρχομαι τώρα στο κύριο θέμα: τι σχέση έχει η απόσυρση κλιματιστικών με την πράσινη ενέργεια; Ό,τι σχέση έχουν όλες οι εξαγγελίες των αφεντικών και των υπουργείων τους με την πράσινη ενέργεια. Όπως έχω πει και σε άλλο ποστ, η επόμενη (βραχυχρόνια ωστόσο) αναδιάρθρωση του καπιταλισμού θα έχει χρώμα πράσινο: αλλά όχι ως πρακτικά φιλικού στο περιβάλλον, αλλά σαν ιδεολογία και διαφημιστικό σλόγκαν. Στην τωρινή υπερ-συσσώρευση, δηλαδή στην πλεονασματική παραγωγή (λόγω της υποκατανάλωσης) ο καπιταλισμός, για να συνεχίσει να έχει κέρδη, πρέπει να πείσει τους καταναλωτές να «αναβαθμίσουν»/αντικαταστήσουν τον μηχανολογικό τους στόλο. Αφού πλέον η αναβάθμιση δεν μπορεί να έχει ως αρκετά πειστικό λόγο το "ένα παραπάνω κουμπάκι" ή την αλλαγή του λουκ του μηχανήματος (πέραν της παρούσας οικονομικής αδυναμίας της μάζας, εξ ου και η υποκατανάλωση), ο επόμενος (παρόντας) πειστικός λόγος θα είναι μπαμπουλίστικος: αλλάξτε τα μηχανήματα γιατί αλλιώς κινδυνεύει ο πλανήτης μας!!!
Όλα αυτά τα πράσινα αυτοκίνητα, πράσινα κλιματιστικά, πράσινα πλυντήρια, πράσινα απορρυπαντικά, πράσινα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα κλπ, έχουν ένα σκοπό: να απενεχοποιήσουν τον καταναλωτισμό και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής (που ωθεί στον καταναλωτισμό). Καταναλώστε ελεύθερα, δεν ζημιώνεται το περιβάλλον, τουναντίον με την καινούρια μάρκα αυτοκινήτου ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ το περιβάλλον.
Και ένα κουίζ: στο δίλημμα μεταξύ (οικονομικής) ανάπτυξης ή προστασίας του περιβάλλοντος, τα αφεντικά, τα τσιράκια τους και τα υπουργεία τους, τι νομίζεται ότι διαλέγουν; Πρασινάδες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου