Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΓΑΖΑ

Τι να πει κανείς για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Γάζα αυτές τις μέρες. Μάλλον, δεν γίνονται μόνο αυτές τις μέρες . Αυτά γίνονται συνέχεια. Τώρα απλώς υπάρχει μια κορύφωση, ο θάνατος είναι πιο πυκνός με μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών.
Πρέπει να "δουλέψουμε" σκληρά, μέχρι να αφοπλισθεί και το τελευταίο χέρι ανθρώπου. Τα ψέμματα τελείωσαν. Ο πόλεμος γενικεύεται, πλησιάζει. Ακούστε τις μακρινές κραυγές και συνηθίστε τις. Σε λίγο θα τις ακούτε όλο και πιο κοντά μέχρι να έρθουν μέσα στο σπίτι σας.
Ήρθε η ώρα της στράτευσης. Ή από εδώ ή από εκεί. Ή με τον ανθρωπισμό ή με την θανατηφόρα συνενοχή της απάθειας. Ή με αυτούς που διαφυλάττουν την ζωή ή με αυτούς που σκορπάνε θάνατο.
Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει.

ΚΝΑΤ

Τα ΚΝΑΤ λογοτεχνούν (εδώ)...

...τα σχόλια δικά σας...

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Σάμιουελ Χάντινγκτον

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Σάμιουελ Χάντινγκτον

...και καθήκον όλων μας είναι να "πεθάνουμε" την ιδεολογία περί "σύγκρουση των πολιτισμών".

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

The 4th World War

...(εδώ)...

»Globale Krise«

Ενδιαφέρουσα ανάλυση (εδώ και εδώ) για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Οι βιτρίνες και οι ζωές Tου Πασχου Μανδραβελη

Οι βιτρίνες και οι ζωές (Tου Πασχου Μανδραβελη)

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα... και χειρότερα: όσο κανείς και να βροντίξει, ο κουφά αδιάλλακτος ό,τι θέλει θα ακούει...

Φέρτε Χούντα να ησυχάσουμε...

Η μαυρίλα της δεξιάς συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται σκουραίνει όλο και πιο πολύ...
Οι ριπές εναντίον του αστυνομικών είναι αλάνθαστο σημάδι...ενός νέου τύπου "αντάρτικου πόλεων".
Προετοιμαστείτε, λαέ, για μεγάλης έκτασης τρομοκρατία γιατί:
Το "αντάρτικο" αυτό... θα μοιάζει με το διάσπαρτο ένοπλο κίνημα της Αυτονομίας στην Ιταλία.
...και επειδή:
Το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς να λύσει ειδικά τα ευαίσθητα προβλήματα της εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης των ταραχών...(και ως εκ τούτου)...η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις, που θα διαθέτουν αναμφισβήτητη πολιτική νομιμοποίηση.
πρέπει:
...(να γίνε)ι... δημοψήφισμα με σαφή ερωτήματα για τα καυτά ζητήματα.
έτσι ώστε:
...(να)...κοπεί ο γόρδιος δεσμός με τη δημοκρατική σπάθη...
---------------
Νοσταλγός του ροκ εντ ρολ... ο Λυγερος.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Πού μπαίνει το όριο στην κωμικοτραγική «πολιτιστική επανάσταση» των απολίτιστων;

Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης (Εδώ )

Οι τρεις διακεκριμένοι συγγραφείς εισάγουν την αγανάκτησή τους ως εξής:
Κρατικοί λειτουργοί και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί μοιάζουν ανίκανοι να αντιδράσουν στην έμπρακτη αμφισβήτηση βασικών θεσμών και κανόνων της δημοκρατίας, από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι, με αφετηρία ένα τραγικό γεγονός, επιτίθενται με τυφλή βία στα δικαιώματα των πολιτών και στις αρχές της κοινής μας ζωής.
Η αγανάκτηση αυτή αναφέρεται στην πολυξακουσμένη πλέον "τυφλή βία" η οποία ασκήθηκε με αποτέλεσμα την...
...διακοπή της πρεμιέρας της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου...και την ματαίωση πολλών θεατρικών παραστάσεων...
Οι τρεις πολιτισμένοι συγγραφείς, στρέφονται ενάντια σε κάθε ομάδα (εξεγερμένη ομάδα) που:
...μαγαρίζει ανενόχλητη την Ακρόπολη ή διακόπτει μια θεατρική παράσταση βρίζοντας το κοινό και γράφοντας με σπρέι στο καινούργιο, καθαρό φουαγιέ του Εθνικού το ναζιστικής υφής σύνθημα «σκατά στους κουλτουριάρηδες» (!)
Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία αυτή η αντίδραση. Υποκρισία γιατί, ενώ η "έμπρακτη αμφισβήτηση βασικών θεσμών και κανόνων της δημοκρατίας" επιτελείτε ήδη από τους ίδιους τους "θεσμικούς λειτουργούς", ενώ η "επίθεση με τυφλή βία" είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι γίνεται με νόμιμο προσωπείο από την εκάστοτε εξουσία και ενώ αυτή που "μαγαρίζει ανενόχλητη την Ακρόπολη" είναι η ίδια δημοκρατικοφανής εξουσία. Είναι υποκρισία να θίγονται με το "σκατά στους κουλτουριάρηδες" ενώ δεν αντιδρούν καθόλου σε όλα τα ασύστολα ψεύδη (ψεύδη που ξεπερνάν τα όρια της ύβρεως) που έχουν εκστομιστεί από εξουσιαστικά χείλη.
Τέτοιες "δημοκρατικές ευαισθησίες" κάποιων, ενώ τριγύρω τους γίνονται αυτά τα διάφορα, σε δύο συμπεράσματα οδηγούν: είτε, αυτοί, ζουν σε έναν γυάλινο κόσμο εξαπατημένοι από την "ενημέρωση", είτε είναι εγκάθετοι και λειτουργούν ως θεματοφύλακες ενός διεφθαρμένου συστήματος.
Ένας δημοκράτης δεν θα θιγόταν από κάποιο σύνθημα, μα θα στοχαζόταν πάνω σε αυτό.
Ένας δημοκράτης δεν θα έστρεφε τα πυρά του ενάντια σε αποκλεισμένες ομάδες, αλλά ενάντια σε όσους έχουν το πάνω χέρι.
Ένας δημοκράτης δεν θα φύλαγε την εξουσία, αλλά θα απαιτούσε να συμμετέχουν όσοι γίνεται περισσότεροι σε αυτήν.
Αλλά μάλλον μας τελειώσαν οι δημοκράτες.


Κάτω η δημοκρατία, ζήτω η δημοκρατία...




Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Zeitgeist

ΕΔΩ
και
ΕΔΩ,

θα δείτε το ντοκιμαντέρ Zeitgeist. Εξηγεί με απλά λόγια την λειτουργία του μονεταριστικού οικονομικού συστήματος. Είναι χρήσιμο να το δείτε.



Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Τα Δεκεμβριανά ως φάρσα

Στάθης Καλύβας - Νίκος Μαραντζίδης: Τα Δεκεμβριανά ως φάρσα

Το κείμενο του Καλύβα και του Μαραντζίδη προσπαθεί να αποδείξει ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 υπολλείπονται σε σημασία αυτών του 1944, παραθέτοντας μια σειρά από διαφορές.
Είναι ένα κείμενο που δείχνει την χρήση λάθος ερμηνευτικών κλειδιών σε λάθος κλειδαριές-γεγονότα. Σαφώς και η κάθε απόπειρα εύρεσης κοινών στοιχείων των δεκεμβριανών του '44 με τα "νέα δεκεμβριανά", όπως αποκαλούνται, αποτυγχάνει. Και αποτυγχάνει για έναν σαφή λόγο: της ιστορικότητας. Διαφορετικά γεγονότα σε διαφορετικό πλαίσιο.
Πέρα από τις πολιτικές καταβολές τους, οι συγγραφείς, διαπράττουν και το εξής λογικό έγκλημα: αποϊστορικοποιούν τα γεγονότα ιστορικοποιώντας τα, ανηγμένα σε κοινό χρόνο.
Το μεγαλύτερο όμως σφάλμα, είναι ότι αναζητούν στοιχεία του παρελθόντος, τα οποία οι εξεγερμένοι του 2008, συστηματικά προσπαθούν να αποφύγουν:

Πολιτικό υποκείμενο:

Τότε:
...την κινητοποίηση και την όλη οργάνωση της εξέγερσης ανέλαβε ένα πολιτικό κίνημα, το ΕΑΜ-ΚΚΕ, που ήξερε τι ήθελε και διέθετε υψηλό βαθμό συνοχής και σιδερένια πειθαρχία.
Τώρα:
Μάζες στους δρόμους χωρίς ουσιαστικό πολιτικό στόχο, χωρίς κανένα βαθμό πολιτικής συνοχής.
Αν παρακολουθούσανε έστω και κατά ελάχιστο την γόνιμη σύγχρονη πολιτική σκέψη θα ξέρανε ότι η ριζοσπαστική τάση πλέον θέτει ως βάση την μη-ύπαρξη πολιτικού υποκειμένου. Άραγε σε μια βιο-εξουσιαστική κοινωνία ποιος αποτελεί πολιτικό υποκείμενο πέρα από τον ίδιο τον πολίτη ή καλύτερα τον ίδιο τον άνθρωπο; Με την ιστορική πείρα της πειθαρχίας και της κεντρικής διαχείρισης, πως μια νέα επαναστατική οντότητα θα μπορούσε να υποπέσει στα ίδια λάθη;
---
Πολιτικός στόχος:

Τότε:
Ο κομμουνισμός ή λαοκρατία, όπως και να τον πούμε, γεννούσε ελπίδες σε πολλούς, τρομοκρατούσε περισσότερους, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούσε να λειτουργεί ως κοινωνική διαίρεση κατανοητή σε όλους.
Τώρα:
...κανείς δεν κατανοεί ακριβώς τι γίνεται, για ποιο σκοπό, για ποιους στόχους, με ποιες ιδέες.
Είναι φανερό, απορώ πως κάποιος (και ειδικά πολιτικός επιστήμονας) δεν μπορεί να το δει: Ισότητα και ελευθερία. Δύο αθώες λεξούλες. Εκτός αν το επιθυμητό και αναγκαίο για την κατανόηση είναι κάποιο εκτενές μανιφέστο γραμμένο από μουσάτους 15άρηδες. Η φιλολογία πάνω σε όλα αυτά λήγει σιγά-σιγά. Οι πράξεις προς την ουτοπία είναι πιο εύγλωττες από όλες τις απόπειρες περιγραφής της.
---
Δεκάδες αναλύσεις επικεντρώνουν σε σειρά αντιφατικών ιδεολογιών και κινήτρων, από τον αντιεξουσιαστικό φονταμενταλισμό των Εξαρχείων, τον ελευθεριακό φιλελευθερισμό των ακριβών προαστίων, τον μαρξισμό-λενινισμό των γερασμένων εξωκοινουβουλευτικών του ΄68, του ΄73 και των διαδόχων τους που προέκυψαν από τις δίχως τέλος μεταπολιτευτικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις ως τον μηδενισμό των χούλιγκαν και των «μπαχαλάκηδων».
Welcome to post-modernity.
---
Θύματα:

Τότε:
...το εξεγερμένο ΚΚΕ οργάνωσε ένα μοναδικό σε έκταση πολιτικό πογκρόμ, συλλαμβάνοντας με τρομερή αποτελεσματικότητα και μέσα στα σπίτια τους χιλιάδες ανθρώπους, εκτελώντας αρκετούς και στέλνοντας τους υπόλοιπους ως όμηρους σε πορείες θανάτου, ξυπόλητους στα παγωμένα Κρώρα.
Τώρα:
...τα θύματα των εξεγερμένων είναι άψυχα: βιτρίνες και κτίρια, με συχνό χαρακτηριστικό το πλιάτσικο...
Χρειάζεται κάποιο σχόλιο εδώ, πέρα του ότι οι εξεγερμένοι δεν είναι αιμοδιψείς; Όσο για το πλιάτσικο, είναι συνήθης τακτική των νέο-ταγματασφαλιτών να προσδίδουν ποινικές κατηγορίες στους εξεγερμένους.
Επίσης μην ξεχνάμε, τις αρκετές μέχρι τώρα, επιθέσεις σε κρατικά κτήρια...

Όσοι δεν έχουν την ικανότητα να δούνε το παρόν, πως μπορούν να δουν το παρελθόν και περισσότερο το μέλλον;
---
Οι φωνές αυτές δεν προέρχονται μόνο από ακτιβιστές της άκρας Αριστεράς που φαντασιώνονται ότι ήλθε η ώρα να συμμετάσχουν επιτέλους στη μεγάλη βραδιά, τη λαϊκή εξέγερση που θα κατασπαράξει την ντόπια μπουρζουαζία και θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη και, γιατί όχι, στον κόσμο ολόκληρο.

και
Τελικά δεν είχε άδικο ο Καρλ Μαρξ όταν έγραφε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Η αντιστροφή του σκηνικού: Οι φωνές αυτές δεν προέρχονται μόνο από τους πρετεντέριδες που φαντασιώνονται ότι όλοι χορεύουν στον ρυθμό που βαράνε παλαμάκια, αλλά και από αναλυτές που βαυκαλίζονται ότι ερμηνεύουν τα γεγονότα και κάνουν παρέα με τον Μαρξ. Τι και αν υπήρξε μια φορά κάποιος Μαρξ να ερμηνεύσει σωστά τα γεγονότα, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Η συνέχισή της (της ερμηνείας) είναι απλώς μια τραγωδία.

---
Το θέμα δεν είναι να κατανοήσεις τον κόσμο, το θέμα είναι να τον αλλάξεις. Κ.Μάρξ.
---





Εθνικός διχασμός νούμερο δύο

Διχασμένοι οι πολίτες για την κυβέρνηση σε νέα δημοσκόπηση, μας λέει το in.gr δηλαδή ο ΔΟΛ, δηλαδή ο Όμιλος Λαμπράκη. Κάτι μου θυμίζει αυτή η αναφορά. Α, ναι θυμήθηκα...(εδώ). Το άρθρο του πρετεντέρη. Ο φιλόσοφος της γυάλας ούτε καν δικιά του σκέψη δεν έχει. Φαντάζομαι λίγο πριν τις ειδήσεις ή το άρθρο, όρθιος στο γραφείο του αφεντικού υποκλινόμενος να λέει: "Μάλιστα, μάλιστα ".

Εθνικός διχασμός

Πόσο μακριά, όμως, μπορεί να βαδίσει μια διχασμένη κοινωνία; Και πώς μπορεί να διαχειριστεί τον διχασμό της, την ίδια στιγμή που τα επίπεδα της βίας εκτινάσσονται ανεμπόδιστα; Διότι εμένα δεν με προβληματίζει αν έχουμε ή δεν έχουμε «κοινωνική εξέγερση των νέων». Με προβληματίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να έχουμε. Και που κάνουν ό,τι μπορούν για να την υποκινήσουν. Που δεν αντιπαλεύουν μια πολιτική, αλλά που καταλύουν την κοινωνική συνοχή.
Με αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, ποια είναι τα όρια της ανοχής και της συνύπαρξης; Πώς μπορούμε να βαδίσουμε μαζί, όταν μας χωρίζουν τα στοιχειώδη; Θέτω το ερώτημα με αγωνία. Χωρίς να διαθέτω απάντηση. Ή ίσως επειδή με τρομάζει η απάντηση που αυτονόητα προκύπτει.
Ο φιλόσοφος της γυάλας και του βήματος ξαναχτυπάει. Αυτή τη φορά προβληματίζεται από την ύπαρξη ανθρώπων που θέλουν και κάνουν "ό,τι μπορούν για να υποκινήσουν" την εξέγερση των νέων. Πόσο κακοί πρέπει να είναι αυτοί, για να επιζητούν τον διχασμό και την κατάλυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνιας; Πόσο κακοί είναι αυτοί και πόσο πρέπει να τους ανεχτούμε άλλο; Στην πυρά με όλους τους "διχαστές", ως μάγισσες, παγανηστές ή αιρετικούς, αδιάφορο. Εδώ είναι πρετεντεριστάν και η κάθε απόκλιση τιμωρείται.

...όταν μας χωρίζουν τα στοιχειώδη... έτσι είναι η αντιπαράθεση, η εύνοια των στοιχειωδών για κάποιους είναι η δύσνοια των στοιχειωδών για άλλους. Αλλά που να ξέρει ο πρετεντέρης από αντιπαράθεση, που, παρέα με τους άλλους μεγκαϊκούς φιλοσόφους τραγουδάνε το ίδιο τραγουδάκι με νότες αντίστιξης... τάχαμου σαν να διαφωνούν.

... ή ίσως επειδή με τρομάζει η απάντηση που αυτονόητα προκύπτει...Είναι, όντως τρομακτικό πόσο γρήγορα και σταθερά μεταδίδεται η δύναμη της εξέγερσης...


Kyrkos

Ο Λ. Κύρκος στο ΣΚΑΪ: Απαγορεύω σε όλους αυτούς να χρησιμοποιούν την λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Διερωτώμαι, η αριστερά δεν έχει σαν βάση της τις δημοκρατικές αρχές; Γιατί δεν απαγορεύει ο Κύρκος σε όλους τους άλλους να αποκαλούνται δημοκράτες; Μόνο η αριστερά τον κόφτει; Ή η δήλωση αυτή ενέχει κάτι ιστορικό κάτι παρελθοντικό;
Δεν θα μιλήσω για τον ρόλο της αριστεράς, της μαρξο-λενινιστικής αριστεράς στην ιστορία των κοινωνικών επαναστάσεων. Απλώς θέλω να τονίσω ότι ο Κύρκος έβαλε την ταφόπλακά της . Όντως, η αριστερά είναι μια υπόθεση που αφορά σε παλιές εποχές. Οι νέες εποχές , όμως, πρέπει να, και εμπνέονται από το πρόταγμα της αμεσο-δημοκρατίας και όχι από τα μαρξο-λενινιστικά ευαγγέλια διοίκησης και τους "παπάδες" οδηγητές τους.

Αλλάζει σελίδα η επανάσταση...


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Αρανίτσης

Τέτοιες στιγμές, λίγοι είναι αυτοί που στέκονται όρθιοι και συνεπείς μπρος στις περιστάσεις: ένας είναι ο Ε. Αρανίτσης (εδώ).

Προβηματικές είναι οι αναλύσεις για τα κοινωνικά αίτια της αναταραχής στην Ελλάδα...

Προβληματικές βρίσκουν τις αναλύσεις για τα κοινωνικά αίτια της αναταραχής στην Ελλάδα δύο Έλληνες πολιτικοί επιστήμονες του εξωτερικού, ο Δ. Παπαδημητρίου και ο Σ. Καλύβας.
...και ως εκ τούτου προβαίνουν σε δικές τους αναλύσεις. Τι μας λένε αυτές οι αναλύσεις;

Παπαδημητρίου: η αυθαιρεσία των δύο αστυνομικών στα Εξάρχεια δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τις χιλιάδες αυθαιρεσίες που βλέπει κανείς σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (παρόλο που τα αποτελέσματα της αυθαιρεσίας αυτής ήταν πολύ πιο δραματικά και δημόσια).
... και λίγο παρακάτω: Όπως και θεωρώ αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των νόμων, όταν αυτοί παραβιάζονται.
Αν διάβαζε καλύτερα τα γεγονότα, τα συνθήματα, τα κείμενα και αν σεβόταν κατά το ελάχιστο τους ανθρώπους που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις κοινωνικές διαδηλώσεις, αν τους έβλεπε έναν-έναν και όχι σαν μια μειοψηφική μάζα, θα διέκρινε μεταξύ άλλων και αυτό που απαιτεί ο ίδιος :όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των νόμων, όταν αυτοί παραβιάζονται. Ο φόνος του 15χρονου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπιζόταν όπως έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα εγκλήματα και οι αυθαιρεσίες σε αυτόν τον τόπο. Η ατιμωρησία λοιπόν φέρνει επιπλέον αυθαιρεσία, φέρνει επιπλέον έγκλημα. Κάπου έπρεπε να σταματήσει αυτό. Κάποτε έπρεπε να τεθεί στα σοβαρά το ζήτημα αυτό. Και ειδικά όταν η αυθαιρεσία έβαλε πόδι στο χώρο της ζωής (ο ξεσηκωμός ήταν άθροισμα μνήμης και όχι μόνο για το συγκεκριμένο γεγονός) τότε καλώς που άναψε φωτιά ο κόσμος. Τέτοιες πρόβες για τα ανακλαστικά της κοινωνίας, έπρεπε να γνωρίζουν ότι έχουν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Καλύβας: Τα γεγονότα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές στο παρελθόν: το ΄79, το ΄85 ή το διάστημα 1991-92 είναι απλώς οι κορυφώσεις ενός θεάματος που παράγεται σχεδόν κάθε χρόνο με τις καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων. Ίδια ταινία αλλά διαφορετική αφορμή και ένταση.
Δεν ξέρω ποιος και τι έχει ζήσει στα προηγούμενα χρόνια, ξέρω σίγουρα όμως πώς ξεχωρίζει κάποιος που τα έχει ζήσει από αυτόν που να τα έχει δει. Τα έχει δει εννοώ στην τηλεόραση, σε φυλλάδες κλπ. Ένα είναι βέβαιο, ο εικονολήπτης και ο εικονοπαρουσιαστής έχουν αμετάβλητη θέση όλα τα χρόνια, όπως και οι θεατές έχουν αμετάβλητη θέση τόσα χρόνια. Δεν είναι περίεργο λοιπόν πως η οπτική γωνία του καθένα προδίδει και τον τρόπο που σκέφτεται και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα γεγονότα.
Καθηγητής πολιτικής επιστήμης ο Καλύβας και λέει: Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, δεν είναι η αστυνομική καταστολή (δεν υπάρχει αστυνόμευση χωρίς καταστολή ούτε κράτος δικαίου δίχως αστυνόμευση)...
Μπορεί να μας εξηγήσει λίγο παραπάνω το τελευταίο αυτό που το έχει στην παρένθεση; (υπηρετώντας την ροή του λόγου, ή ως αυτονόητο;) ...(δεν υπάρχει αστυνόμευση χωρίς καταστολή ούτε κράτος δικαίου δίχως αστυνόμευση)... Έχει κατανοήσει για το τι πραγματεύονται αυτές τις μέρες οι κοινωνιές διαδηλώσεις ο κύριος πολιτικός επιστήμονας; Έχει κατανοήσει ότι όλες αυτές τις μέρες το μεγάλο θέμα είναι γύρω από αυτό το αυτονόητο; Έχει το λογικό σθένος να σκεφτεί ότι αυτό προσπαθείται να αμφισβητηθεί;
Το ζήτημα της αστυνομίας αντικατοπτρίζει κατά κάποια έννοια την ηθικοπολιτική βάση του κράτους και κατεπέκταση του πολιτικού συστήματος . Το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και κράτους είναι κατανοητό. Οι μηχανισμοί παροχής εποπτείας (ΜΜΕ) είναι και αυτό νομίζω κατανοητό ότι αβαντάρουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι γενικά κατανοητό ότι το μοντέλο του "κράτους δικαίου" ως κοινωνικός διαχειριστής και το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς ως διαχειριστής αγαθών περνούν μια βαθιά κρίση. Με άλλα λόγια ό,τι θεωρεί ο Καλύβας αυτονόητο θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Ποιο κάτω: Και δεύτερον, «τι πιο σχιζοφρενικό από μια κινητοποίηση που ξεκινώντας ως αντίδραση στην κρατική αστυνόμευση από κύκλους αντιεξουσιαστών καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε συλλαλητήρια που απαιτούν περισσότερη κρατική παρέμβαση στην παιδεία, την οικονομία ή αλλού; Επιθυμούμε δικαιώματα, δίχως όμως τις υποχρεώσεις που αναλογούν.
Θα μας πει τον μαθηματικό τύπο; Ή είναι τριπλό ολοκλήρωμα μιγαδικών αριθμών και θα μπερδευτούμε; Ποιοι επιθυμούμε δικαιώματα δίχως υποχρεώσεις; Έχει ιδέα ο Καλύβας από εργατική τάξη; Ή έχει στο νου του απλώς την δημοσιουπαλληλική τάξη της Ελλάδας; (Που ακόμα και σε αυτή μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχουν πιο πολλές υποχρεώσεις από ότι δικαιώματα).
Δεν πρέπει να ξαφνιαστούμε λέει...όταν αυτοί θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά αργότερα, με μόνη εξαίρεση το Δημόσιο, όπου θα έχουν απεριόριστη δυνατότητα να αναπαράγουν τις συμπεριφορές τους, πάντοτε με τη χρηματοδότηση και εις βάρος της κοινωνίας.
Δικαιολογείτε η άποψη αυτή με το ότι ο Καλύβας ζει στα ξένα; Ή μήπως είναι απλώς μια άποψη που έχει ως γνώμονα την "κριτική σε αόριστο πλάνο"; Η Ελλάδα απλώς δεν παρέχει θέσεις εργασίας ίδιας εξειδίκευσης την οποία παράγουν τα πανεπηστήμια. Τουτέστιν υπάρχει χάσμα μεταξύ αγοράς και πανεπηστημίου (θεωρώ όμως, τα πανεπηστήμια θα πρέπει να είναι αποδεσμευμένα από την αγορά). Πέρα από αυτό, η ελληνική αγορά, η πλειοψηφία των επιχειρήσεών της δηλαδή, πρώτα από όλα παρέχουν άθλιες εργασιακές συνθήκες και είναι κρατικοδίαιτες. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση της εργασίας από τους ίδιους που την δημιουργούν. Ελπίζω, εκτός των αφεντικών, να μην υπάρχει άνθρωπος να θεωρεί ότι κάπιος πρέπει να εργάζετε σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν το κάνει, είναι παπαγαλάκι των αφεντικών.
Ας μας πει ο Καλύβας όμως, πόσοι από τους νέους έχουν βρει μια κάποια θέση στο δημόσιο; Ή ας μας πει πόσοι από αυτούς που διαμαρτύρωνται στους δρόμους, θεωρεί ότι έχουν ως όνειρο τον δημόσιο τομέα.

Το κερασάκι της τούρτας: Αν δεν απαλλαγούμε από αυτή την κουλτούρα, δεν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε.
Απογοήτευση. Αυτό μόνο; Μα αυτό είναι η αντι-κουλτούρα που επιζητούν αυτοί που παράγουν εικόνες της κουλτούρας που παραθέτει ο Καλύβας. Μία πάλι έγκυρη πολιτική ανάλυση, ειδικών ανθρώπων δηλαδή που λέει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πρέπει να ειπωθεί: όλα σε αυτόν τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα θα πρέπει να αμφισβητηθούν από τα θεμέλιά τους. Ούτως η άλλως το πρόβημα είναι θεμελιώδες, δηλαδή στο χτήσιμο κάτι κάναμε λάθος εκεί στη βάση, στα θεμέλια.

Είναι απογοητευτικό να διαβάζει κάποιος από τους ανθρώπους, που υποτίθεται αποτελούν την διανόηση και την "ελπίδα" να βγει ο κόσμος από τον βούρκο στον οποίο βρίσκεται, αναλύσεις (λέμε τώρα) εγκλωβισμένες στην αυταρέσκεια της κριτικής δίχως απώτερο σκοπό και στόχο. Άρα και οι δύο παραπάνω κύριοι συμπεριέχονται στον τίτλο: Προβηματικές είναι οι αναλύσεις για τα κοινωνικά αίτια της αναταραχής στην Ελλάδα...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΣΚΑΪ πάει... κέντρο!

Ο ΣΚΑΪ πάει...κέντρο!... προσπαθώντας να πνίξει την κοινωνική ταραχή.
Σαν τους serial killer's που φοράνε στου θύματος το κεφάλι μια σακούλα και την κρατάνε σφιχτά, ώσπου να σκάσει...
Ο ΣΚΑΪ πάει... κέντρο!
...προσπαθώντας να πνίξει την κοινωνική ταραχή με επώνυμες σακούλες.

Tουρίσιμο

Μετά την κυβερνητική επιτροπή ο καραμανλής, εν μέσω κοινωνικών φωτιών, εξήγγειλε μέτρα για τον τουρισμό (εδώ). Τώρα ξεκαθαρίζει ακόμα πιο πολύ το σκηνικό με τις περσινές πυρκαγιές και τα 2,5 περίπου εκατομμύρια στρέμματα καμένου δάσους. Είναι πολιτικό όραμα, τελικά, να γίνει η ελλάδα ένα απέραντο "τουριστικό φέρετρο".

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΚΚΕ: Οργάνωση, ρήξη και ανατροπή για τη νίκη

Μας λέει ο κύριος Ριζοσπάστης:
Καλέσαμε το λαϊκό κίνημα και τη νεολαία η περιφρούρηση των αγώνων να γίνει υπόθεση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος ώστε να αντιμετωπίσουν το κράτος καταστολής όσο και τους κουκουλοφόρους που αποτελούν σύμμαχο και δεξί χέρι όσων θέλουν ένα λαό παρατημένο και φοβισμένο. Το σύνθημα για οργάνωση, μαζική συμμετοχή και περιφρούρηση ενόχλησε τους απολογητές της αστικής τάξης.
Αρχικά: Αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις των "απολογητών της αστικής τάξης", θα δει ότι όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν αλλά χαιρέτησαν με αξιοπερίεργη ικανοποίηση τις "κινητοποιήσεις" του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ήταν για αυτούς μια κάποια ελπίδα, ότι η οργή του κόσμου θα ρυθμιστεί.
Τί άλλο προδίδει όλη αυτή η ένταση για την "περιφρούρηση" των αγώνων αν όχι την πλήρη περίφραξη αυθόρμητων αντιδράσεων; Είναι ιστορική εμπειρία πλέον ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ως ιδεοβοσκοί μετακινούν τα πρόβατά τους να βόσκουν σε λιβάδια μακριά, εκεί που θα αποφεύγονται οι ταξικές συγκρουσεις. Είναι ιστορική εμπειρία πλέον ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο για την αστική τάξη, αλλά αποτελεί ένα από τα όργανά της. Τι κι αν προσπαθεί να μας διαβεβαιώσει το αντίθετο, ειδικά στην εποχή της διαφήμισης όλα είναι δυνατά, η εννοιακή αντιστροφή είναι δεδομένη. Όταν όλοι αυτοί σου λενε κοίτα ψηλά, εσύ θα πρέπει να κοιτάς χαμηλά, εκεί δηλαδή που υπάρχει η μάχη.
Πού βρέθηκαν οι κουκουλοφόροι; Είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στα Προπύλαια ομάδες αναρχικών, άλλες δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί βγήκαν οι κουκουλοφόροι.
Αρχικά: Η χρήση λέξεων όπως "κουκουλοφόροι" δείχνει ένα πράμα. Ότι όποιος χρησιμοποιεί γενικεύσεις τέτοιου τύπου δεν διαθέτει ευαίσθητο και δημοκρατικό μάτι για την ανάγνωση των γεγονότων, αλλά μάτι ιδεολογικά αγγυλωμένο.
Η εμμονή του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ (και αντιστρόφως) δείχνει έναν πολιτικό κατινισμό και μια πολιτική μικροψυχία.
Σπασίματα βιτρινών, τραπεζών, φωτιές σε κτίρια δεν είναι μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος.
Περίεργη τοποθέτηση ενός μαρξιστικού κόμματος. Περίεργο που δεν διακρίνει την ροή χρήματος πίσω από τις βιτρίνες, τις τράπεζες και τα κτίρια κεντρικών καταστημάτων. Περίεργο που δεν βλέπει πίσω από όλα αυτά την ροή χρήματος που υποτίθεται ότι καλείται να καταπολεμίσει. Περίεργο που δεν βλέπει πίσω από τις βιτρίνες και τις τράπεζες τις καπιταλιστικές σχέσεις εργασίας που καλείται, με ρόλο "ιστορικό", να αντιμετωπίσει.
Ποτέ το επαναστατικό, το εργατικό κίνημα και της νεολαίας δε χρησιμοποίησε παρόμοιες μεθόδους.
Ποτέ;
Ακόμη και στις πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, ακόμη και όταν ο λαός και η νεολαία πολέμησαν με τα όπλα, όπως το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο Δημοκρατικός Στρατός, ποτέ δεν εξαπέλυσαν τυφλά χτυπήματα.
Πάλι αλήθεια λέει, τα χτυπήματα της ΟΠΛΑ, δεν ήταν τυφλά. Ήταν στοχευμένα: όσοι παρέκκλιναν από την γραμμή, εκτελούνταν (θυμίζει κάτι;).
Τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι καπιταλιστές δεν είναι για «γκρέμισμα». Πρέπει να καταργηθεί η ιδιοκτησία των καπιταλιστών και να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το σοσιαλισμό.
Έτσι, σοσιαλισμός με βιτρίνες μιας ψεύτικης ζωής και τράπεζες που να ρέει το κεφάλαιο των μεγαλοστελεχών του κόμματος.
Δεν παλεύουν γι' αυτό, δηλαδή το σοσιαλισμό, οι λεγόμενοι αναρχικοί.
Ευτυχώς που δεν παλεύουν για αυτόν τον "σοσιαλισμό".
Οι αναρχικοί προβοκάρουν το κίνημα και τίποτε άλλο.
Πάντα αυτό έκαναν οι "κόκκινοι", από την εποχή, ακόμα, του Μάρξ. Πάγια τακτική η συκοφάντηση. Ο πολιτικός κατινισμός και η μικρο-εξουσία δεν μπορούν να έχουν σοβαρά επιχειρήματα ενάντια σε έναν "ιδεολογικό εχθρό" και ενάντια σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για σοσιαλισμό. Με άλλα λόγια: "όσα δεν φτάνει ο ΚΝίτης τα κάνει προβοκάτσια".


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Mea Culpa


Mea Culpa.
Πιστή μετάφραση: Νέα Κόλπα...

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Absolut nothing


Και ανησυχούσε ο κόσμος και αναρωτιόταν, μα που χάθηκαν τα κοράκια της διαφήμισης; Φαίνεται ήταν λεπτές οι ισορροπίες που κλήθηκαν να προσπεράσουν. Φαινομενικά όμως, τα κατάφεραν. Φαινομενικά, δικαιώθηκαν τα αφεντικά τους που τούς πληρώνουν. Φαινομενικά ευφάνταστο.
Μα ξέχασαν κάτι, κάτι που μάλλον δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν και να μεταδώσουν: την φωτιά...

New Model Πρωθυπουργός

Μεταξύ των άλλων ο καραμανλής σήμερα πρότεινε ένα νέο μοντέλο πρωθυπουργού: Ο "αναλαμβάνω την μερική πολιτική ευθύνη". Με άλλα λόγια: επιτρέπονται τα πάντα και κανείς δεν διώκεται.
Επικίνδυνο, ειδικά τέτοιες μέρες.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Έκτακτη Ανάγκη

Μόνη λύση, σε αυτή την άκρως
επικίνδυνη συγκυρία, είναι η συναί-
νεση των πολιτικών κομμάτων στο
πλαίσιο ενός σχεδιασμού έκτακτης
ανάγκης.


Όταν όλοι μιλάνε για αποκλιμάκωση, ο ελεύθερος τύπος ζητάει συναίνεση, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης.
Μήπως ο Ε.Τ. μας λέει κάτι που οι άλλοι δεν θέλουν να πουν; Πως οι κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκαν, αλλά αναμένεται να εντατικοποιηθούν;




Υπερβολές...

Ακούσαμε τον Στραβελάκη χτες να μας λέει:
...μεταδίδονται συνεχώς από τα μεγαλύτερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, που δημιουργούν και μία άσχημη εικόνα σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, που είναι πολύ πιο υπερβολική από την πραγματική.
Τι μας λέει δηλαδή; Ότι τον τόνο και τον ρυθμό στον οποίο θα χορέψετε θα σας τον δώσουμε εμείς. Μην κοιτάτε αλλού, μην πληροφορείστε από αλλού, μην εμπιστεύεστε άλλους ,εκτός από εμάς. Δεν έχει δικαίωμα στην υπερβολή κανείς άλλος, εκτός από εμάς.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ευστοχία

Εξάλλου αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη και για την επίθεση με γκράφιτι κατά του Ελληνικού Προξενείου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όπου γράφτηκαν διάφορα συνθήματα κατά της ελληνικής αστυνομίας.
Ποιο εύστοχο είναι να πει κανείς "επίθεση με ροδοπέταλα" παρά το "επίθεση με γκράφιτι". Προφανώς δεν τίθεται θέμα περιγραφικής ευστοχίας. Κύριος στόχος: η εννοιολογική ευστοχία. Δηλαδή η πάση θυσία σύνδεση των αναρχικών με την βία. Δεν είναι η σύνδεση αυτή καθεαυτή που εξοργίζει. Είναι ο τρόπος. Είναι η χρήση των λέξεων και των εννοιών. Είναι η υποτίμηση των αναγνωστών. Είναι , βασικά, ο δικός μας λήθαργος.


Επαγρυπνήστε "δημοκρατικά στοιχεία" αυτού του κόσμου. Εδώ, σε αυτή την κοινωνική αναταραχή, διακυβεύονται περισσότερα πράματα από όσα φανταζόμασταν.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Κοινωνία και αστυνομία

Κοινωνία και αστυνομία

Διαβάζουμε σήμερα στην kathimerini.gr

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι είδους αστυνομία θέλει. Αυτές τις ημέρες βιώνουμε μια πραγματική σχιζοφρένεια.

Όχι, δεν είναι η ελληνική κοινωνία που ζει μια σχιζοφρένεια. Η ελληνική κοινωνία έχει δυο σαφείς τάσεις: μια υπέρ και μια κατά της αστυνομίας. Είναι τα ΜΜΕ που έχουν την σχιζοφρένεια. Και την έχουν γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κάποια πλευρά των πελατών τους. Έχουν την σχιζοφρένεια γιατί δεν μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ της προπαγάνδας και της «αντικειμενικότητας», των έντονων συναισθημάτων και της αδιαφορίας.

Παρακάτω

Η αστυνομία δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση ούτε φιλανθρωπικός οργανισμός! Αν θέλουμε μια άοπλη, συμβολική αστυνομία ας πάρουμε τη σχετική απόφαση και μαζί το σχετικό ρίσκο.

Αυτό ακριβώς θέλουμε. Αλλά ας μας εξηγήσει ο κύριος πως παίρνεται αυτή η απόφαση όταν η εξουσία (μαζί με τον κύριο) δεν έχουν αφήσει ούτε μια σπιθαμή χώρου συμμετοχής στις λήψεις των αποφάσεων.

Αποψη: Κοινωνία έτοιμη να εκραγεί


Είναι τρομερό να κάνουν κάποιοι ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η μη τήρηση των παραπάνω ώθησε σε αυτό που ζούμε τώρα. Είναι τρομερό που κάποιοι θέλουν να βλέπουν, μόνο στις ταραχές, αυτά που έπρεπε να βλέπουν αλλού. Είναι τρομερό ότι στις ταραχές αυτές, θέλουν να βλέπουν πως δεν υπάρχει έννομη τάξη, όταν δεκαετίες τώρα τα συμφέροντα κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι τρομερό ότι στις ταραχές αυτές, θέλουν να βλέπουν πως κινδυνεύει η ζωή, όταν τα συμφέροντα (με μερική κοινωνική συναίνεση), απλώς σκοτώνουν, όταν είναι σκόπιμο. Είναι τρομερό ότι στις ταραχές αυτές θέλουν να βλέπουν πως δεν προστατεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, όταν η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας γίνεται καταφανώς.




Πρετεντέριδες

Γιάννης Πρετεντέρης

Το "τέρας" αυτό της δημοσιογραφίας με αφήνει κάθε φορά κατάπληκτο. Κατάπληκτο, αφενός που "αναρωτιέται" και αφετέρου που "δεν κατανοεί πράματα".
Λυπάμαι, λοιπόν, αλλά δεν κατανοώ γιατί τα «παιδιά» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα θα έπρεπε να είναι γενικώς απεγνωσμένα, απελπισμένα ή οργισμένα.
Τι από όλα "δεν κατανοεί"; Κι αν δεν κατανοεί, τότε γιατί δεν ρωτάει κάποιον να του εξηγήσει; Γιατί δεν συνδιαλέγεται τότε, για να πάρει (αν υπάρχουν) κάποιες απαντήσεις; Ή στην τελική, γιατί δεν διαβάζει όσα γράφει ο ίδιος, στο ίδιο κείμενο, λίγο παρακάτω.
Η χώρα που τους παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παραλάβαμε από τους γονείς μας αλλά επειδή πολύ απέχει από τη χώρα των ονείρων μας, στο χέρι τους είναι να την κάνουν ακόμη καλύτερη.
Αυτά τα λέει το ίδιο "τέρας" που δεν κατανοεί γιατί τα "παιδιά" στην Ελλάδα πρέπει να είναι οργισμένα. Τα λέει το "τέρας" που με νύχια και με δόντια, με όλα τα μέσα και όλες τις μεθόδους προσπαθεί να πείσει ότι το μόνο που αξίζει είναι αυτό το σύστημα (που αποφεύγει να μας πει όμως, είναι καλύτερη ή χειρότερη τώρα η χώρα από την χώρα που παρέλαβαν;) Παντιοτρόπως προσπαθεί να μας πει ότι:
οι ατέλειες της δημοκρατίας μας γίνονται αφορμή όχι για τη βελτίωση της δημοκρατίας αλλά για την αμφισβήτησή της. Ο συμψηφισμός γίνεται πάντοτε προς τα κάτω και η ισοπέδωση εξελίσσεται σε κατεδάφιση.

δηλαδή, πως κάθε προσπάθεια αλλαγής είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Γιατί; Προφανώς γιατί.
Τεχνιοτρόπως, αυτή η φράση δημιουργεί κίνηση. Μάλλον ακινησία. Υπό τον φόβο της οπισθοδρόμησης, προβαλλεται η ακινησία. Πως το λένε αυτό; Μήπως, συντήρηση;

Επίσης:

Το ερώτημα μου, όμως, είναι απλό: τους το καταστήσαμε απολύτως σαφές; Τους αναθέσαμε την ευθύνη του μέλλοντός τους; Τους διδάξαμε ότι η ζωή είναι στα χέρια τους; ΄Η μήπως τα απαλλάξαμε προκαταβολικά και οικοδομήσαμε πάνω στην απόρριψη της ζωής το άλλοθι για τα δικά μας λάθη και τις δικές μας αποτυχίες;
Πάλι ο ίδιος εγωισμός. Ακόμα και στην ήττα, υπεύθυνοι είναι Αυτοί, οι "Μεγάλοι". Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να πεπραχτεί, μεσολαβούνται από τους ίδιους. Ακόμα και η απουσία τους είναι υπεύθυνη.

Δεν καταλάβανε κάτι οι κάθε είδους πρετεντέριδες. Ο κόσμος και κυρίως οι νέες γεννιές δεν είναι του χεριού τους. Μπορεί η δικιά τους γεννιά να κρέμεται από τα χίλια και την πένα τους, η δικιά μας γεννιά και η γεννιά των νέων τώρα τους "κατανόησε". Κατανόησε την σκιά που δημιουργεί το "τέρας". Κατανόησε τον προβολέα που δημιουργεί την σκιά. Κατανόησε. Και κατανόησε γιατί πλέον έχει στα χέρια έναν προβολέα. Και ως γνωστόν στους φωτιστές: με δύο προβολείς εξαφανίζεις την σκιά.


Για το τέλος:
Και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο Σαίξπηρ τα έχει πει περίπου όλα...
...και όσα δεν είπε ο Σαιξπηρ...;

Θα τα λέμε συχνότερα.