Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

...


Ο κύριος σε-χορεύω (δεξιά) και ο κύριος με-χορεύεις (αριστερά).
Φωτογραφία μιας προαποφασισμένης διαπραγμάτευσης.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

...


Τι μαθαίνουμε τόσο καιρό; Ότι η κουκούλα είναι κακή, και όσοι την φοράνε είναι τρομοκράτες, βάνδαλοι και εχθροί της κοινωνίας.

Τι είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο μηχανισμός των ταυτίσεων και του θεάματος για να δημιουργήσει την εικόνα και το αυτόματο συναίσθημα ότι μια 22χρονη είναι τρομοκράτισσα, βάνδαλος και εχθρός της κοινωνίας; Μα φυσικά την κουκούλα. Αλλά την κουκούλα δεν την φοράει η 22χρονη αλλά οι συνοδοί της.

Δεν έχει σημασία…

…τι έλεγε ο γκαίμπελς; Πες, πες κάτι θα μείνει. Έτσι και εδώ: Δείξε, δείξε κάτι θα αποτυπωθεί.

Αυτό που μένει όμως είναι η διπλή γλώσσα: οι προστάτες της κοινωνίας είναι ταυτόχρονα οι τρομοκράτες, οι βάνδαλοι και οι εχθροί της. Η διπλή γλώσσα που έχει την εξής λειτουργία: προσαρμόζει την φράση στην περίσταση. Σαν σύμβολο και σαν πράξη, οι μπάτσοι είναι και τα δύο μαζί, για να είναι ευέλικτοι: να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις. Και φυσικά για να είναι αποτελεσματικοί.

Και μην μου πείτε ότι το στήσιμο και ο συμβολισμός των ομάδων Δ, δεν πηγάζει κατευθείαν από το Mad Max. Οι συμμορίες μηχανόβιων δεν διαφέρουν σε τίποτα.

Και ένα τελευταίο τσιτάτο, για το μέχρι που πρέπει να φτάνει ο αντιμπατσισμός αυτών που θέλουν την κοινωνική ανατροπή: οι μπάτσοι δεν είναι στόχος, είναι εμπόδιο.